Lappajärven Jääkaruselli

Jääkaruselli

Jääkaruselli on jäästä irti erittäin tarkasti sahattu pyöreä kappale

Mikä on jäkaruselli?

Jääkaruselli on jäästä irti erittäin tarkasti sahattu pyöreä kappale, jota voi pyörittää esimerkiksi perämoottorilla. Pieni jääkaruselli voi syntyä mökkiläiseltä narun, lapion ja moottorisahan avulla, mutta hiemankaan suuremman toteutus vaatii edistyksellistä mittaus- ja sahaustekniikka – sekä hullua Sisua!

Jääkarusellin massa on helposti valtava. Ja sitä kautta myös sen kantavuus on valtava. Edellisen maailmanennätyskarusellin kantavuus Lappajärvellä 2021 oli 25000 ihmistä. Kolme kertaa enemmän kuin Lappajärvellä, Alajärvellä ja Vimpelissä on asukkaita yhteensä!

Jääkarusellin avulla voi tehdä asioita pyörivänä versiona, joka muutoin olisi käytännössä mahdotonta. Lappajärvellä 2021 pelattiin maailman ensimmäinen pyörivä pesäpallo-ottelu. Käpylehto toteutti jo 2018 Töölönlahdelle, Helsingin keskelle, maailman ensimmäisen pyörivän jääkiekko-ottelun. Siellä oli jopa presidentti Niinistö pelaamassa.

Jääkarusellin historiaa

Helsingissä on todennäköisesti ollut jääkaruselli 100 vuotta sitten. Valtava kansainvälinen buumi jääkarusellien rakentamiseen käynnistyi 2017, kun keksijä Janne Käpylehto sahasi 14-metrisen jääkarusellin mökkisaarensa kylkeen ja julkaisi siitä videon. Sittemmin tuo toteutus on ollut yli 1000:ssa maailman mediassa Japanin TV:tä myöden. Tekipä BBC myös dokumentin Jannen jääkaruselleistä(‘Winter’s weirdest events’).

‘Kun sahasin Lohjalle 100-metrisen jääkarusellin sen alkuperäisen viereen, tuumasin että kukaan hullu ei yritä rakentaa isompaa. Kuinka väärässä olinkaan’, kertoo keksijä Käpylehto. Suurimmasta jääkarusellista on tullut kansainvälinen kilpailu! Aktiivisimmat tiimit ovat Janne Käpylehdon tiimi, Zwillingin perhe Minnesotassa sekä Icebusters Mainessa, yhdysvalloissa. Virosta ja Kanadasta löytyy myös yksittäiset ennätykset. Maailman jääkaruselliliitto pitää kirjaa ennätyksistä. Lista löytyy täältä (https://icecarousel.wordpress.com/the-association/)

Guinness World Records pitää myös kirjaa ennätyksistä, mutta ennätyksen hyväksyttäminen heillä vie paljon aikaan. Lappajärven 2021 -ennätyskaruselli hyväksyttiin yhdeksän kuukauden jälkeen ja Guinnessin mukaan maailmanennätys on yhä Janne Käpylehdon, Sami Alasaran, Sam Leijonanmielen ja Vesa Koivusen hallussa, vaikka kaksi suurempaa jääkarusellia on jo tehty, viimeisin Zwillingin perheen tekemänä.

Chuck Zwilling perheineen järjestää kerran vuodessa I.C.E. Fest -tapahtuman, jossa sahataan jääkaruselli sekä kerätään vähävaraisten perheiden lapsille ruoka-apua. Keksijä Käpylehto on ollut tiimeineen kaksi kertaa festivaalin vieraana – auttamassa Chuckia tekemään ennätyskarusellin. Chuck perheineen taas on kerran käynyt Suomessa, auttamassa Käpylehtoa tekemään maailman suurimman jääkarusellin 122 metrisen, Lohjan Jääkarusellifestivaalilla.

Vieritä ylös